V. 24

Vecka 24
Kroppen:
Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, sk. förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 cm långt, barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

------------------------------
Här är det sjuk-tider. Peter har varit dålig av-och-till sen i måndags och jag bara hostar, fräser och andas tugnt. Men icke att jag inte går till jobbet idag. Ska få jobba kväll med Maria och det händer ungefär en gång på 4 veckor eller nå sånt... Men blir jag mycket sämre så får jag väl avvika. Vill inte bli sjuk inför helgen heller, jag är leeeedig. På lördag ska jag å mor åka en sväng till Bror och äta winnerbröd och sen ska vi på revy. Så då får jag väl proppa mig full med alvedon i värsta fall...

Har fått begräftelse från försäkringskassan att jag är beviljad hel havandeskappenning från den 24 april, vilket känns skönt. var lite orolig att jag inte skulle få det beviljat, man vet ju inte vad som godkänns i dessa tider..
Så jag hoppas bara att jag orkar jobba tills dess iaf, det är ganska jobbigt redan nu och värre blir det ju. Men jag ska få börja med lite andra arbetsuppgifter så det kanske blir lättare framöver, om jag blir ersatt av en vikarie det vill säga, annars så kommer det bara bli knas om jag ska fortsätta och jobba "på golvet" plus att jag ska sitta på kontoret när det finns tid (det vill säga inte så ofta). Vi får se hur det blir...
Nä, nu ska jag ta å åka på jobbet. Imorgon ska blivande morfar komma en sväng å prata med magen (jag namnger den inte, det räcker med att pappa och peter har den disskutionen =) )

Kram Kram

V. 23.

Oj, vad tiden går...

Vecka 23
Kroppen:
Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig genom magen. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger, kanske genom att man känner något ganska kantigt som t.ex kan vara ett skulderblad. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket.

Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar väldigt mycket när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.


//*J*


Alla hjärtans dag

Idag har vi varit förlovade i två år. Herregud, vart tar tiden vägen?
Känns som att det var igår som att han la fram ringarna där på Viktoria =)

Idag har P jobbat och jag har varit ledig. Så jag har varit en sväng till mamma å Julia, gått en liten promenad med Banjo i det fina vädret. Det går bra att gå när jag väl har fått upp rörelseran, annars gör det attans ont. Halkade i torsdags så jag har sträckt hela axelpartiet och ner mot magen. Igår kunde jag knappt gå om jag hade suttit en stund. Vart lite orolig på morgonen när jag klev upp och hade så ont i magen, men efter ett tag så kom jag ju på att jag hade halkat dan innan och sträckt mig. Och så har jag plockat lite här hemma innan jag började med dagens stora uppgift. Vi fick älgkött av pappa å Ingalill när dom var hit sist så jag hade lovat Peter att göra en stek til lmiddag ikväll. Lite nervös över att inte lyckas...

Men nu har vi nyss klivit upp från middagsbordet och vi är jätte mätta och nöjda. Och jag tänker vara helt osvensk och säga att jag är stolt över mig själv som lyckades göra en så satans god stek! och en smaskig gräddsås till det =)

Nu känns sparkarna på utsidan oxå. (synd att det är en vecka "sent" så inte pappa å ingalill hann känna när vi var uppe) Peter kände i måndags morse och Julia fick en liten kick på handen idag. Nu har jag blivit så tjock och eftersom sparkarna känns så ofta och kraftigt så har jag faktiskt börjat förstå att vi ska snart ha ett litet barn här med oss =)

Ha en bra Valentines-Day!
Kram

(Ps. Tack Plastis för adressen till baby-nedräknaren)


V. 22

Vecka 22
Kroppen: Vissa MVC håller ett sk. informtionsmöte för gravida runt den här tidpunkten. En dietist brukar gå igenom vad man bör äta och vad man ska undvika, men man brukar få en broschyr hemskickad redan i början av graviditeten så att man inte äter något skadligt. Arbetsterapeut och sjukgymnast brukar också vara med på mötet och informera om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Man kan t.ex få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Barnet: Från och med den 22:a veckan kallas det lilla livet "barn" istället för "foster". Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Barnet dricker och kissar som en del av fostervattnets rening.

-------------------------
Efter en skön och avslappnad helg så har jag haft en halv skön och avlappnad vecka. Har liksom varit lugnt på nå vis. Jag har en vecka på sex veckor som jag jobbar såhär lite (mån, tors, fre) och det är nice. Igår var Anna hit en sväng så vi tog en promenad i det fina vädret, sen stannade hon (och Ponus) kvar ett bra tag å bara surrade. Sen jobbade P kväll så jag var hemma med Elin, men sprang fram å tillbaka till tvättstugan halva kvällen.
Idag är jag ledig men ska på jobbet ändå, det är APT. Men innan det så hade jag tänkt ta en prom över till ica med hunden... fastän det är så jäkla kallt. -19.

ha´t bra!
Kram

Btw, nu har vi vår vagn! (lite suddig bild dock)


Dorotea

Nu sitter jag i soffan hos far. I deras nya lilla hus. Eller så litet är det inte, det är jätte fint. Men lite skillnad från storleken på det gamla huset. Men alldeles lagomt för den nya lite krymta familjen. Mycket finare än vad jag hade sett på kort och jag säger som bror sa: jag skulle vilja ha det här huset fast flytta det till Matfors :)

Vi for upp igår mitt på dan. Tog några timmar upp. Peter körde fastän han hade jobbat natt men han påstår att han inte litar på min körning eftersom jag blir alldeles svettig så fort vi fårmöte av en timmerbil el liknande. Jag är nog lite skadad sen jag var ner i diket för ett år sen, då jag fick möte av en timmerbil som kom över på min sida...
Så han körde och jag satt å läste i en gravidtidning mesta dels av vägen. Jag tycker att det är så mysigt att åka bil bara vi två. Vet inte varför men det är bara skönt på nå vis :)
Väl framme blev det middag och mys i köket som vanligt. På nå konstit vis så hamnar man alltid på köksoffan i några timmar när man är här.

Idag har vi gått en sväng i Dorotea, det är lite festligheter här nu när det är Dorotea-dagarna. 21 Minusgrader gjorde sitt till så vi gick hem med Banjo, så han inte förfryste, och så for vi upp på MB igen och fikade lite. Nu är vi om sagt hemma igen och bara myser. Lööööve it!

//*J*

Torsdag.

Idag är jag lite piggare. Börjar få ganska ont i kroppen när jag jobbar och igår hade jag både arbetat och gått en sväng på stan å IKEA så jag hade svinont överallt. Allt kändes skitjobbigt att göra. T.o.m soffan var obekväm :)
Så jag gick å la mig tidigt med min nyköpt kudde mellan knäna..skönt!
Igår skulle jag gå på stan en sväng medan jag väntade på att P skulle blir klar från ett möte. Så då tänkte jag att jag skulle passa på att byta som där byxorna jag köpte förra veckan till en storlek större. Men det slutade med att jag behöll den storleken jag hade från början samt att jag köpte ett par till. Men dom var så mycket större så dom kan jag ha om några månader.
Sen var jag upp på en tygaffär och köpte muddväv för att göra magband. Det är ett smart klädesplagg för gravida. Det är som en tubtopp som man har för magen för att dölja glappet som blir mellan tröja och byxa, så man kan ha sina vanliga kläder längre. Man kan köpa dom för från 250 spänn styck lite överallt, men jag tänkte till lite att sånna måste man ju kunna sy själv. Så jag köpte en halvmeter grått och en halvmeter vitt tyg igår och vips hade jag två magband för 80 kr!! Smart va!? 
 
Plus att jag köpte de första bebiskläderna =) Ett 2-pack bodys. En vit och en vit med små björnar på. Hängde dom på garderobsdörren igår när jag kom hem, så det var ganska mysigt att se dom det första jag gjorde när jag slog upp ögonen imorse. Tänk att vi ska få en liten miniperson som ska få plats i ett sånt litet klädesplagg (och då är det strl 56, finns ju ännu mindre till alldeles nyfödda).

Imorgon bär det av norröver, vi ska hedra Dorotea på sin Namnsdag =) Vi ska å hälsa på familjen uppe i Dorro över helgen, det ska bli hur mysigt som helst. Längtar! ska bli spännande och så hur dom bor nuförtiden oxå. Så jag jobbar halvdag imorgon så P får hämta mig när han har sovit några timmar efter sitt nattpass så far vi sen.

Kram Kram

Mage för två veckor sen:
 

Vecka 21

Vecka 21
Kroppen: Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter.
Halsbränna ( jo, nu har det börjat) och sura uppstötningar är också ganska vanligt, unvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytandemedicin som neutraliserar magsyran.

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln.

---------------------------------------------

Orkar inte skriva så mycket mer än så idag. Är helt slut i kroppen.
Kram på er!

RSS 2.0