Vecka 20 och Ultraljud =)

Vecka 20
Kroppen: Nu har halva graviditeten gått och det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.
På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se några avvikelser i mammans hälsa. Vid vissa av besöken kontrollerar man vikten, blodtryck, blodvärdet, urinprov och blodsocker.

Fostret: Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 cm långt och väger runt 250 g. Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna. På flickor formas vagina och äggstockarna innehåller vid den här tidpunkten över sex miljoner ägg, men reduceras till 300-400 ägg innan hon blir fruktbar. Pungen är fortfarande tom på pojkar.

--------------------------
Igår var vi på Ultraljud på sjukhuset. Spännande som atten. Jag var i vanlig ordning jätte nervös och nojjig över att den lille bebisen hade dött imagen.. Men där låg h*n och skvalpade i vattnet..hehe..  Allt såg helt normalt ut. Jag blev ganska förvånad över at man fick en sån ingående koll. Hon visade och förklarade jättebra. Man fick t.o.m se hur hjärnan och kroppen såg ut i genomskärning. Alla hjärnhalvor och lillhjärna satt där det skulle och lilla hjärtat slog så fint. Mot slutet så rörde h*n på sig så det såg ut som att h*n vinkade lite till mamma och pappa =)
Det enda som var att anmärka på var att moderkakan sitter för livmoderöppningen så vi måste komma på en extra koll i v. 32. Men då brukar den flyttat på sig och det är inget farligt för barnet, men ligger den kvar så långt ner i vecka 36 så planerar man för kejsarsnitt, men som sagt; den brukar oftast flytta på sig innan v 32.

Sen var jag å unnade mig ett par "mammabyxor".. eller unnade mig är väl fel ord. Jag var tvungen. Kan nästan inte ha några byxor längre, de flesta går inte att knäppa och dom som går över magen tycker jag bara trycker och skaver. Men när jag kom hem så insåg jag att jag kanske skulle ha köpt en storlek större, så jag får nog ta å byta även omjag skulle vilja bo i de där byxorna frånochmed NU.

Nästa helg så åker vi uppöver, bara jag å Peter. Vi har inte varit till La Familia norröver bara vi två på två år tror jag. Vi har alltid några ungar med oss. Iof så är det ju ett barn med nu också,,men jag tror inte lilla knodden gör så mycket väsen av sig. Mer än när morfar pratar med honom/henne som han har utlovat.
Föresten så tror pappa att det är en tjej, mamma tror en tjej. Jag och P tror att det är en kille. Elin vill ha en lillasyster och Jullan vill bli moster till ett flickebarn. Nån mer som har nå förslag?

oj, det blev mycket den här gången.
Kram på er från Tjockisen (för nu börjar det äntligen synas liiite)

Kick, kick...

Ikväll har han/hon varit som atten att röra sig och sparkas. Så fort jag sätter mig ner och "tar det lugnt" så sätter h*n igång att röra på sig. Men P hade ett bra svar på det; "Det är ju fredag så han har väl party där inne" =) Ja, kanske det.

Nu börjar det iaf bli lite tungt med jobbet. Känner av att det är arbetet som gör att jag får ont över höfterna och det strålar liksom ner i ena skinkan. Var till Anna och kramades med lilla Pontus (3,5 månad) idag innan jobbet och då fick jag låna ett foglossningsbälte som jag ska pröva. Får se om det känns bättre nu i helgen när jag arbetar..

VI HAR KÖPT EN VAGN!!!! Efter många om och men så har vi köpt en vagn, Det blev en begagnad Cango Nizza Highline -08 tillslut. Vi ska sätta in en "handpening" på 500kr så ska vi hämta den när vi åker hem när vi varit hos Far näst, nästa helg. Då betalar vi resten 1500kr. Så vi tycker vi kom ganska billigt undan, nu är det bara till att hoppas på att den är lika fin i verkligheten som den är på bilderna.
Kanske lite tidigt att köpa vagn tycker endel, men vafasen, hade vi inte köpt en vagn nu så hade nog mitt barn kommit till världen med en galen mamma =) Om det mot förmodan skulle hända nått så får vi sälja den vidare eller spara till ett barn senare i livet.

Nä, nu ska jag bara mysa med sparkarna =)

//*J*

Vecka 19

Vecka 19
Kroppen: Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition. Ta gärna promenader, simma eller gympa i den utsträckning och takt som känns behaglig. Cykling är också bra, det stabiliserar bäckenet. Du kan även träna upp samarbetet mellan nerver och muskler i bäckenet genom knipövningar. Dra ihop musklerna i bäckenbotten, mjukt men kraftfullt och håll sedan kvar så länge du kan och släpp sedan efter. Upprepa några gånger. Genom att man lär sig behärska bäckenbotten så underlättas förlossningsarbetet och gör att du snabbt kommer i form efteråt.

Fostret: Små ljusa hårstrån sk. lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Måste bara berätta nått coolt som vi såg igår. Klockan var runt halv elva och jag skulle släcka fönsterlamporna när jag tittar ut på gården. Då ser jag två rådjur precis utanför oss. Helt jättekonstigt, vi har bott på landet i ett år och knappt sett en räv, men när vi flyttar tillbaka till "civilicationen" då står två stycken rådjur utanför dörren..haha. Vi kunde knappt slita oss, satt och tittade jättelänge medan dom försökte krafsa fram gamla äpplen under snön. Knasen och Banjo satt på soffstödet och tittade dom med =)

Annars så är det bra...eller nu ljög jag. Jag mår faktiskt ganska konstigt, är yr och får svimmningskänslor ofta, känner mig likom i obalans i kroppen på nåt vis. Ska kanske ringa till BM och höra om jag kan komma in å kolla järnvärdena. Kan ju vara nått sånt enkelt..

//*J*

Barnvagn...

Igår var jag ch syster ute på barnvagns-jakt. Eller en jakt på kunskap iaf. Det är en djungel av färger, former, kombis, duos, luftdäck eller plasthjul.....
Innan jag gick å vart på smällen så tyckte jag nog som de flesta som inte har fått barn ; "det kan väl inte vara så svårt, det är ju bara att köpa en vagn". HA! TJI FICK JAG!
Jag är så förvirrad av alla dessa sorter, och jag vill ha en sort medan P vill ha en annan. Medan man sneglar på en tredje och fjärde. Det känns ändå som att man aldrig kommer bli helt nöjd, vad man än väljer...
Det stora problemet är om vi ska ha en kombi eller en duo. I en kombi så kan man ta ut en lift-del så man kan bära med sig barnet om han/hon har somnat, vilket är jättebra när vi bor en trappa upp. Medan en duo har större liggdel och större yta under att packa på. P tycker dessutom att man ska klämma ner en mjuklift i den stora liggdelen, vilket jag tror blr jätte trångt..... Tror jag blir galn på detta.. samtidigt som jag inte förstår varför jag tar det så allvarligt. Som P sa igår; "Vi ska inte bråka om det här, vi ska vara glada åt att vi ens har ett barn att stoppa i en barnvagn." Och det har han så rätt i.
Så lite lugnare än igår är jag iaf =)

Nu är det bara en vecka kvar till Ultraljudet....

Krajm

18 veckor

Ja, nu är det ett tag sen jag skrev igen...
Här lunkar allt på, är i v. 18 och mår ganska toppen. Är lite tröttare än vanligt bara.
För några veckor sedan var jag och lyssnade på lilla hjärtat. Och jäklar vad det slog. Lät som att det var en häst som galopperade i magen. *mys* Självklart blev det några lyckotårar, speciellt eftersom jag hade fått för mig att lilla bebisen hade dött. Men han/hon levde och hjärtat slog, 150slag/min, och han/hon snurrade och rörde på sig så barnmorskan (Lotta) fick "leta" rätt på dunkandet igen =)

Jag tror att jag har börjat känna små sparkar, men är inte helt säker på att det är rätt. Ibland, mest på kvällarna, så känns det som att det är nån som liksom "knäpper" i magen med några sekunders mellanrum.

Och på Julias begäran:
Vecka 18
Kroppen:
Vid den här perioden är det vanligt med det rutinmässiga ultraljudet. Barnmorskan visar ofta hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet som förkortas BF. Att man väljer just den här tidpunkten för ultraljud beror på att utvecklingstakten för foster är relativt lika under denna period, efter vecka 23 kan de sedan växa i snabbare eller långsammare takt och då är det svårare att avgöra hur många dagar fostret är.

Fostret: Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa. Nu märker fostret om det är ljust eller mörkt utanför magen, även om ögonen är stängda. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.


Ha det bra!
Krajm

RSS 2.0