V. 28

Vecka 28
Kroppen: Framöver blir besöken hos MVC allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Blodsocker: Vid förhöjda sockervärden görs ofta ett belastningsprov för att testa glukostoleransen. När man är gravid kan man få en lindrig form av graviditetsdiabetes som i regel brukar gå bort efter förlossningen.
Blodtryck: Blodtrycket sjunker normalt lite i mitten av graviditen. Exempel: Från att ha haft en vilopuls på 75 vid inskrivningen kan den sjunka till 70 i mitten. De tre sista månaderna ökar ofta pulsen igen och hamnar kanske runt 80. Om blodtrycket stiger mycket får man ofta gå på tätare kontroller på MVC eftersom det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning "preeklampsi". Det kan ge sig till känna som huvudvärk, trötthet och dålig fostertillväxt samt för tidig födsel.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 cm och fötterna mäter 5 cm. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet anses livsdugligt vid denna tidpunkt och om det skulle födas måste man registrera barnet enligt lagen. Som tur är har barnet nu mycket goda chanser att klara sig utanför livmodern, med hjälp av bland annat värme från en kuvös.

------------------------------------------------------------

Jag är leeeedig hela denna vecka vilket känns jätte skönt. Har tagit ut lite semster och komp-tid så jag bara kan vara hemma å må gott. Men det känns faktiskt i kroppen ändå, fast det är skönt att inte "behöva" utsätta kroppen för mer ont än vad som är nödvändigt.
Var till MVC idag och visade upp både mage och sambo, han har inte kunnat följa med förrän idag. Tog lite prover å allt såg fin ut. Jag följer alla kurvor bra.
Blodsocker : 5,2
Blodtryck : 144/70
Blodvärde: 112 (lite lågt fortfarande)
SF-mått: 26 cm (har växt 3 cm över magen på tre veckor)
Hjärtslag: 132

Som ni kan läsa i vecko-rapporten så är bebisens fot 5 cm...fatta 5 CM!!! det är ju jättestort juh! inte konstigt att det känns när h*n sparkar. Vill ni känna garanterade sparkar så ska ni hänga här mellan 20-23 på kvällarna. Då är det träningspass i magen =)

Nä, om man ska ta sig en bit kola-paj kanske?!
Kram Kram

V. 27

Här kommer vecka 27:

Vecka 27
Kroppen: Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Förlossningsförberedelse: För att ha gott om tid att mentalt och fysiskt förbereda sig inför förlossningen är det bra att boka profylaxkurs redan nu. Här tränar du och din partner på avslappning, andning och mentalt fokus genom hela förlossningen. Många par upplever större trygghet när de har något konkret att hålla sig till under födseln och metoden hjälper också till att lindra smärta.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont minst sagt.

-------------------------------------------

Nu kan jag skriva en lista på "graviditetskrämpor"
Foglossning
Halsbränna
Kramp i fötter och ben på nätterna
Humörssvängningar (hemska när jag inte sköter mina järntabletter enligt Peter )
Kissa på nätterna
Kissa tusen gånger på dagarna

Men jag kan även skriva en lista på mys:
När han/hon sparkar och lever om
Att jag är ganska "fin-rund" änsålänge
Ibland kan jag se hur hela magen rör sig för att han/hon vill slå en kullerbytta =)
Bara tanken på att jag ska bli mamma och att vi ska få en liten som är en blandning av oss...

-----------
Nu räknar jag bara ner dagarna till den 24 april då jag får sluta arbeta. Lääääääängtar! Jag kommer säkert få spunk av att bara gå hemma i två månader, men hellre det än att vara så här slut och ha såhär ont varje dag efter jobbet. Om man inte hade varit så förbannat envis så hade jag nog tagit å sjukskrivit mig. Men det är ju lite en pennningfråga oxå, så det är nog bara att bita ihop drygt en månad till. Jag ska ta ut lite semester-dagar framöver iaf så det blir lite mindre arbetspass.
Jag har lite sorg oxå... Vår dator har krachat, så alla mina bilder på magen tills nu är borta. Om inte *håller tummarna* peters kompis bror kan rädda dom. Fan, att man alltid tänker att man ska bränna ut bilderna när det är försent. Jag hann ju iaf lägga ut två bilder på bilddagboken från v.25, men det är alla bilder som finns kvar isåfall..

Jaja..
Kram på alla!

En speciell kram till blivande moffa och plast-mormor. saknar er...

V. 26

Vecka 26
Kroppen:
Det är vanligt att man får häftig kramp i t.ex vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna, om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.

Förmodligen passar inte dina vanliga kläder längre, för nu börjar du lagra fett kring bröst och höfter. Graviditetsstrimmor på mage och bröst bör dyka upp nu, om du alls kommer att få några. Ditt hjärta och dina njurar jobbar hårt för att hålla igång blodcirkulationen, och ta hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen.

Barnet är ca 23 cm långt från huvud till stjärt och väger ungefär 900g. Ryggraden blir starkare och smidigare, för att den skall orka bära kroppen. Lungorna utvecklas alltjämt och barnet växer till sig mer och mer. Med lite tur kan man höra barnets hjärtslag genom att någon lägger örat mot din mage. Ögonen är nu färdigbildade och barnet har lärt sig att både andas in och ut. När barnet hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt. Det finns studier som visar att barnet reagerar på beröring runt denna vecka.
--------------------------------------------
Sitter hos mor med en sjujävlig halsbränna och bara slappar... Jaghar blivit utkastad!! Nä, men lite fint bortputtad hemmifrån =) Peter å Peter skulle ha en "kill-kväll" med öl och hockey så jag for till mamma efter jobbet och sitter några timmar här. Får se om jag tar å skjutsar in dom till stan sen eller om jag bara åker hem å lägger mig. Är så trött i kroppen så det känns som att det är det som jag skulle behöva. Vila bort lite värk...eller det kanske inte går...

I måndags så var jag ledig så då for vi en sväng till Farmor. Jag, Jeppe och mamma tog en risk och satte oss i bilen med Jullan som förare =) Hon övningskörde till Ånge och var så duktig så =)
Det var riktigt kul att få träffa henne och se hur hon bor. Så var vi en sväng till fasters butik oxå, och mamma kom ut därifrån lite fattigare..hehe...
Kul att få komma bort lite, men jag fick ganska ont i höfterna efter några timmar i bil. Men det är sånt man får ta...

Imorgon så fyller Peter år så vi får väl lite besök av barna på kvällen skulle jag tro, jag har inte bakat nått och tänkte nog inte göra det heller... fy, vilken dålig sambo jag är... Det blir nog köpe-kakor =) Eller iof så bakat hallongrottor med Elin förra helgen.

Oj, det vart ganska långt idag...Ha det bra! Kram

V 25

Sorry att jag är lite sen med uppdateringen.. Men här är vecka 25:

Vecka 25
Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på MVC för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 140-150 och hjärtljudet låter som en galloperande häst.



Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Här har förskylningarna lagt sig, vi mår mycket bättre även om jag har lite av hostan kvar. Det har varit en lite konstig vecka då jag har varit hemma från jobbet några dar, och så har E haft sportlov i veckan så det har varit hon å jag hemma hela veckan eftersom P har jobbat. I tisdags så var jag en sväng till stan med Maria och shoppade loss (men likförbannat så hade jag nästan inget till mig själv när jag kom hem). Peter sa innan vi åkte : Jag är glad att jag inte är stan idag, med tanke på er två gravida! Haha!! Det var skönt att "komma iväg" lite. Känns som att det var längesen jag var å gjorde nått "eget" liksom...
I onsdags så var jag till Barnmorskan som kollade lite värden och så. Allt såg fint ut men jag hade lite lågt blodvärde så jag ska äta järntabletter. Men med tanke på att jag har druckit äckel-blutsaft i nästan en månad så kan jag tänka mig att det var riiiiiktigt lågt förut, inte konstigt att jag mådde pyton då :)

Nu är det jobb som gäller hela helgen så jag kan ge mig fan på att det blir fint väder ute =P.

Kram Kram
Från Tjockisen

Host, Host!

Fy fasen för denna hosta!! Har legat vaken många timmar inatt för att jag hostar. Tycker synd om P som var tvungen att kliva upp imose och åka på jobbet, han kanske inte heller fick så mycket sömn inatt brevid mig..
Har prövat två olika sorters hostmedicin men ingen av dom hjälper särskilt mycket. Nån som har nå husmorstips?

Jaja, igår tog jag alvedon och tog mig i kragen och for till stan med mamma. Först en sväng förbi Jeppson som bjöd på starkt kaffe till mina winnerbröd jag hade med mig, sen åkte vi på Revy. "Bäst Före" med Claes Grebenö. Handlade om åldersnojor och allt som hör till =) Riktigt kul, satt å skrattade mest hela tiden. "Ett tecken på att man är gammal är när medicinskåpet är mer fyllt än barskåpet" Hahaha!! Jag var nog yngst i hela teatersalongen, medelåldern var nog kring 65 år. Humorn var väl mest riktad till de i den åldern, de som kan känna igen sig. Så det måste ju betyda att jag har samma humor som en pensionär.... nä, jag skyller på att jag umgås med blandande åldrar och jobbar ju med gamlingar =)

I fredagskväll var Pappa och Mattias här några timmar innan Mattias skulle åka med tåget ner till skåneland. Det var bara mys. Pappa fick känna några sparkar och så fick även Mattias, men han blev mest skraj tror jag =) Han tyckte nog att det var lite otäckt att känna nått på utsidan som syrran har på insidan liksom...

Nu: Lägga mig å läsa en stund och känna på magen
Sen: Plocka ur diskmaskinen

Kram Kram


RSS 2.0